2013. október 9., szerda

Örökbefogadás vagy csomag küldő szolgálat?!

Sajnos újból és újból felmerül az alábbi probléma, amiről most írunk egy kis szösszenetet.
Mint ahogy az a honlapunkon is olvasható, kizárólag elő látogatás után fogadhatóak örökbe kutyáink, ennek célja, hogy kiderüljön élőben is szimpatikusak-e egymásnak, kutya és gazdi. 
Ez nem mindenkinek egyértelmű és természetes még mindig.  A hirdetésekben mindig feltüntetjük, melyik kutya hol van elhelyezve. (Ez pedig attól függ, hol találunk neki ideiglenes befogadót. Amiből nem rendelkezünk több százzal, hogy válogatni tudjunk.) Mindig lesz olyan, akinek az messzebb van, nem pont ott, ahol ő lakik. De ha valaki kinéz egy kutyát, amit szeretne esetleg örökbe fogadni, akkor igen is menjen el, utazzon el, és ismerkedjen meg a kiválasztott kutyával. Az sajnos nem működik, hogy mi, vagy az ideiglenes befogadó, majd elfuvarozza a kutyát valahova, hogy valaki megnézze. Nem vagyunk csomag küldő szolgálat, ahol az interneten meglátott kép alapján valaki kiválaszt valamit és megrendeli. Élő, érző lényekről van szó, saját egyéniséggel, természettel, szívvel... és nem minden kutya való mindenkinek.

Ilyenkor szokott jönni az a rész, hogy a kedves gazdijelölt megsértődik :) Egyszerűbb vásárolnia egy kölyköt, nincs ideje elmenni meglátogatni a kutyát, túl bonyolultak vagyunk, stb..

Íme erre a bonyolultságra a válasz: 

Kedves gazdijelölt! 
Ha mi elvisszük neked a kutyát az ország másik felére (gondolom a benzin és autópálya költségeket mi álljuk) és ott kiderül hogy nem jó, mert fellöki a nagyit, vagy nem jön ki a másik kutyával, vagy túlságon stresszes és odakap a kisgyereknek, hogyan tovább? Ismét keljünk útra mi (gondolom benzin költség ismét a mi dolgunk) és cibáljuk a kutyát vissza az ideigleneshez, mit sem törődve azzal, hogy ez lesz a sokadik költözése az amúgy is sérült kutyának? Élje át megint a családba kerülést és az elhagyást, csak azért mert Te, bár a sok millió gazdikereső kutya közül pont őt szúrtad ki, de annyira még sem nagy a fellángolás, hogy elmenj találkozni vele?
Azért vagyunk “bonyolultak” mert célunk, hogy a már megviselt védenceinknek, végleges és biztos jövőt biztosítsunk, ne kelljen újra megmenteni, kitenni őt egy újabb elhagyásnak, újra rehabilitálni. Az ide-oda tologatás nagyon megtud viselni egy kutyát, miért kockáztassuk hogy esetleg még jobban sérüljön, akár visszafordíthatatlanul? Ragaszkodunk ahhoz, hogy a leendő gazda és a kutya találkozzon előzetesen. Nem lehet kutyát fotóról kiválasztani! Egy hosszútávra szóló, felelős döntést, amely mindkét fél életét meghatározza , csakis körültekintően lehet meghozni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More